|
Forum dyskusyjne ZGRYZ Serwis techników dentystycznych i protetyków
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Venom
Dołączył: 21 Paź 2004 Posty: 1124 Skąd: from hell to the unknown
|
Wysłany: Pon Wrz 29, 2008 2:18 pm Temat postu: Przekoszona szyna |
|
|
Spotkała mnie taka dziwna sytuacja. Robiłem szyne z twardej 2mm foli dla gościa co to zjada sobie zęby .Jedna z wielu które zrobiłem i jedna z wielu dla tego doka dokładnie zrobiona w ten sam sposób jak zawsze. Na modelu palce lizać a w gębie sprawia wrażenie przekoszonej tzn jak dok założy jedną strone to druga jest w powietrzu i na odwrót .I to konkretnie w powietrzu .Jakieś sugestie ? |
|
Powrót do góry |
|
 |
gadatus

|
Wysłany: Pon Wrz 29, 2008 2:34 pm Temat postu: |
|
|
A może to błąd wycisku.To się zdarza,na szczęście rzadko..Moze wycisk odkleił się od łyzki,a potem został nieumiejetnie wepchnięty na miejsce?Odlany model jest już zwichrowany,a wycisnieta szyna idealnie pasuje do modelu... |
|
Powrót do góry |
|
 |
Venom
|
Wysłany: Pon Wrz 29, 2008 2:42 pm Temat postu: |
|
|
też dopatruje się błędu na tym etapie ale napewno wycisk nie odkleił się od łyżki. |
|
Powrót do góry |
|
 |
gadatus

|
Wysłany: Pon Wrz 29, 2008 2:52 pm Temat postu: |
|
|
A może zbyt szybko został wyjety z ust,lub był jakoś nieprawidłowo przechowywany przed odlaniem.Jeśli to był alginat,to dość łatwo mógł się odkształcić.Ciągle stawiam na błąd wycisku.Ale się nie upieram.
A poza tym,wcale nie sugeruję ze Ty źle wepchnąłeś wycisk na miejsce.To mogło być w gabinecie,wycisk,wrócił na swoje miejsce w łyżce,ale między łyzką i masą mogła utworzyć się poduszka powietrzna,która zniekształciła łuk.W tym miejscu na odlanym modelu powierzchnie zujące zębów są nizej w stosunku do pozostałych-prawidłowych.Tłoczysz na to szynę,która na gips pasuje idealnie.wkładasz do ust,a tam huśtawka-zęby,które na modelu (w obszarze hipotetycznej poduszki powietrznej)były nizej teraz są na innej wysokości i na nich się buja.Tak mi się to widzi. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Odysek

|
Wysłany: Pon Wrz 29, 2008 4:16 pm Temat postu: |
|
|
Lub też podczas pobierania wycisku łyżka z alginatem mogła nie być dociśniąta równomiernie do obu kwadrantów i powstała różnica w wysokości powierzchni zgryzowych, o których pisze Gadatus. _________________ http://www.youtube.com/watch?v=nVPE6EOreFw - polecam...
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
AmiYumi

|
Wysłany: Pon Wrz 29, 2008 4:30 pm Temat postu: |
|
|
Ja też stawiam na wycisk... ODCISK !  _________________
brzydal MÓWIŁ NA MNIE WARSZAFKA - nie szukajcie u mnie pomocy  |
|
Powrót do góry |
|
 |
Jajarek

|
Wysłany: Pon Wrz 29, 2008 5:01 pm Temat postu: |
|
|
Ewidentny błąd wycisku............tak jak pisze Odi , nierównomiernie dociśnięta łyżka...  _________________ Człowiek z czasem nie mądrzeje, tylko staje się ostrożniejszy.. |
|
Powrót do góry |
|
 |
totalnakorozja
|
Wysłany: Pon Wrz 29, 2008 5:01 pm Temat postu: |
|
|
Poproś o powtórzenie wycisku zrób model i będziesz miał odpowiedź
ale i tak będzie na Ciebie więc....
Potem rozetnij szynę i sklej akrylem  |
|
Powrót do góry |
|
 |
Venom
|
Wysłany: Pon Wrz 29, 2008 5:50 pm Temat postu: |
|
|
mam już nowy wycisk .zaraz robie nowa szyne,zobaczymy. |
|
Powrót do góry |
|
 |
DoMeL

|
Wysłany: Pon Wrz 29, 2008 10:20 pm Temat postu: |
|
|
i jak ? |
|
Powrót do góry |
|
 |
Venom
|
Wysłany: Wto Wrz 30, 2008 7:21 am Temat postu: |
|
|
no inaczej.Stara szyna absolutnie nie pasuje na nowy model i odwrotnie. Stara na nowy modelu zachowuję się tak że jak przpasuje jedno skrzydło to drugie wisi w powietrzu na jakieś 3-4 mm nad powierzchnią żującą zębów.Na oko oba modele wyglądają identycznie tak więc nie mam zielonego pojęcia o co w tym chodzi .Mimo najszczerszych chęci nie jestem w stanie wskazać punktu w którym mogłbym popełnić błąd bo i z drugiej strony jaki tu można błąd popełnić. Lekarz który pobierał wycisk to to bardzo porządna firma,najporządniejsza w okolicy z 15 letnia praktyką i zaawansowaną wiedzą.Właściwe nie zawracałbym sobie tą sprawą głowy ale jest to tak prosta sprawa że popełnienie błędu jest niemalże niemożliwe...a jednak  |
|
Powrót do góry |
|
 |
Dluga

|
Wysłany: Wto Wrz 30, 2008 10:16 am Temat postu: |
|
|
Się nie myli kto nic nie robi!  _________________ dużo nas, dużo nas... |
|
Powrót do góry |
|
 |
Venom
|
Wysłany: Wto Wrz 30, 2008 10:29 am Temat postu: |
|
|
Dluga napisał: | Się nie myli kto nic nie robi!  |
nosił dzban razy kilka ponieśli i wilka  |
|
Powrót do góry |
|
 |
AmiYumi

|
Wysłany: Wto Wrz 30, 2008 12:23 pm Temat postu: |
|
|
znowu zaczynacie...?  _________________
brzydal MÓWIŁ NA MNIE WARSZAFKA - nie szukajcie u mnie pomocy  |
|
Powrót do góry |
|
 |
Jajarek

|
Wysłany: Wto Wrz 30, 2008 12:57 pm Temat postu: |
|
|
AmiYumi napisał: | znowu zaczynacie...?  |
........a już się miałem podpiąć z rymami.............  _________________ Człowiek z czasem nie mądrzeje, tylko staje się ostrożniejszy.. |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|